Monday, May 26, 2014

Resepi Ayam Rendang Cili Padi

Assalamualaikum,

Alhamdulillah harini berjaya masak lauk yang lebih complicated. Sebelum ni ada jugak masak lauk bagi aku sama complicated la jugak, ayam masak kari kapitan. Tapi haritu sebab ada kawan tolong (projek masak dengan Maya ngan Zati), so bukan sepenuhnya la air tangan aku. Hehe tapi yang ni memang aku buat sume sorang-sorang takde sape tolong. Sebenarnya aku tak lah pandai sangat masak, biasanya masak lauk simple-simple je. Tapi malam semalam tetiba Abg Rif mintak suruh masakkan lauk yang ada dalam buku masakan yang aku penah beli masa kat pesta buku haritu. Dok sedap dia belek-belek buku tu, maen sedap je tunjuk. Haihh redha jela jadi mangsa. Hehe


Walaupun risau la jugak sebab kena masak sorang, takot tak sempat je nak masak semua sebelum masa lunch sampai. Tapi pikir balik, why not cabar diri sendiri kan..sampai bila nak masak simple2 je takde perubahan? Bila nak belajar gitu ann..

So kat sini saje la nak share resepi masakan ni. Resepi ni aku amek betul-betul sebijik dari buku tu. Buku nipis tajuk dia Kompilasi Hidangan Mudah. Resepi Ayam Rendang Cili Padi, nama rendang macam susah tapi sebenarnya senang je..nama buku pun hidangan mudah kan.

Bahan-bahan dia :-
·         Seekor ayam (dipotong)
·         Sebiji kelapa untuk ambil santan dia (kalo takde kelapa, santan paket atau serbuk biasa pon boleh..no worries)
·         1-2 asam keping
·         5 helai daun limau purut (dihiris halus)
·         Minyak masak (agak2 la)

Dikisar kasar
·         8 biji cili padi (nak pedas lagi boleh tambah lagi, aku buat tadi 9 biji tak pedas mane pon)
·         4 biji cili merah
·         1 inci halia
·         Setengah inci lengkuas
·         Setengah inci kunyit hidup (takde kunyit hidup, serbuk kunyit pon boleh)
·         5 batang serai (potong bagi kecik dulu sebelum kisar)
·         1 biji bawang besar
·         3 ulas bawang putih

Cara membuat :-

1   1.    Panaskan minyak dalam kuali. Agak-agak minyak dah panas, tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi          sampai garing.

     2.    Masukkan ayam dan sedikit air. Gaul rata.




3  3. Apabila ayam dah setengah masak, masukkan asam keping dan santan.

4  4. Lepas kuah pekat, masukkan garam dan gula secukup rasa dan daun limau purut tadi.

    5.  Gaul rata dan masak lagi selama 5 minit.


Hasilnya. Ayam Masak Cili Padi
Haa kan senang je nak buat kan..nama je rendang, tapi tak rendang sangat sebab takde kerisik. Laen sikit laa. Aku masak tadi sorang je boleh  buat, walaupun agak penat la jugak, berpeluh-peluh. Tapi lepas tengok family makan nampak diorang seronok puas la jugak hati. Hilang terus sume penat. Hehe. Abg Rif yang mintak suruh masak tak puji sedap pon, tapi nampak aa dia tambah ayam banyak kali. Kakak yang demam pon kate dia tak rase pahit tekak makan ayam tu. Hehehe. 

hasil siang tadi. ni je, tapi penat melebih-lebih. sorang punye keje kan.. 

ni gambar yang dalam buku tu, nampak sedap lagi la dari gambar
 aku. hehe









No comments:

Post a Comment